Založ si blog

Minister Mikulec, Hlavné správy nešírili nenávisť a nepravdu o utečencoch z Ukrajiny!

Vláda asi potrebovala prekryť včerajšie nariadenie o povinnom ubytovávaní a prevážaní utečencov, preto sa včera rozhodla zablokovať portál Hlavné správy – podľa ministra Mikulca vraj pre dezinformácie o utečencoch. V ten deň mi tam vyšli práve dva články na túto tému, ktoré ako dôkaz svojvoľnosti tejto cenzúrychtivej vlády uverejňujem tu.

Ten prvý bol až príliš pozitívny o utečencoch tmavej plete, lebo prevažná väčšina sú študenti na základe mojej osobnej skúsenosti. Keďže žijem v blízkosti ukrajinskej hranice, manžel, ktorý je Američan, už celý týždeň dennodenne vozí zadarmo utečencov, od soboty najmä tých z rozvojových krajín. Zabezpečili sme im ubytovanie cez kamarátov, SIM karty a čo bolo treba.

Lenže niektorí ľudia, dokonca starosta obce Vyšné Nemecké, čo vysvitlo v našom rozhovore, má z nich obavu. V článku som dala priestor aj ukrajinskému dobrovoľníkovi, ktorý dobre vysvetlil, že naozaj v Ukrajine študuje veľa cudzincov. No a doplnila som o skúsenosť s Nigerijčanom, ktorého manžel predvčerom priviezol na obed k nám, o jeho hodnoverný príbeh. Nespomenula som len to, že dokonca mal sestru v USA, presne v meste, odkiaľ pochádza môj manžel. Aj sme s ňou telefonicky hovorili.

Článok 1: Rozhovor so starostom hraničnej obce Vyšné Nemecké o prílive imigrantov z Ukrajiny ale aj z rozvojových krajín

Starosta Peter Zuza poskytol nášmu portálu rozhovor o tom, ako posledný týždeň zmenil život v obci Vyšné Nemecké po tom, čo Ruská federácia začala bombardovanie na Ukrajine. Stretli sme sa v súkromnom dome, pretože na obecnom úrade bolo veľmi rušno. Kávu nám vo svojej kuchyni urobila Ema, ktorej manžel je na armádnom cvičení v Lešti.

Vo videorozhovore starosta vyjadruje sklamanie z toho, že ho premiér aj viacerí ministri tejto vlády obišli, keď navštívili hraničný priechod, cez ktorý začali prúdiť tisícky azylantov na Slovensko. Ktorý jediný člen vlády mu prisľúbil finančnú pomoc, si vypočujte vo videorozhovore.

Na sociálnych sieťach sa šíria správy o tom, že veľké množstvo imigrantov je tmavej plete a pochádza z tretích krajín. Túto informáciu nám potvrdil aj sám starosta, no išli sme sa aj osobne presvedčiť a aká bola situácia na prechode v utorok podvečer, si môžete pozrieť tu.

Vyvstáva otázka, či títo imigranti sú naozaj z Ukrajiny alebo vojnový konflikt môže byť príležitosťou pre prechod nelegálnych imigrantov z Afriky a Ázie? Opýtali sme sa ukrajinského dobrovoľníka Sášu, ktorý pomáha Maltézskym rytierom s tlmočením pre tých, čo hľadajú odvoz a ubytovanie. Zhodou okolností pochádza z Donbasu, kde stále žijú jeho dvaja súrodenci. Na Slovensko prišiel v roku 2014 a toto bola jeho odpoveď na našu otázku o imigrantoch tmavej pleti.

Naskytla sa aj príležitosť porozprávať sa s mladým Nigerijčanom Charlesom, ktorý utiekol na Slovensko z Charkova. Vysvetlil, že pred rokom prišiel na Ukrajinu študovať, no nejako sa mu nedarilo s ruštinou a tak školu zanechal. Začal opravovať mobilné telefóny a počítače. Je z katolíckej rodiny z ôsmych detí. Rodina ho poslala študovať na Ukrajinu, lebo tam je to podstatne lacnejšie ako inde v Európe a potom je možnosť uznania vzdelania aj v rámci EÚ. Z možností občerstvenia chcel len chleba s maslom, lebo nie je zvyknutý na európske jedlo. K chlebu ochutnal červenú papriku, ktorú jedol prvýkrát v živote. Odchádzal autobusom do Košíc, kde už našli ubytovanie ďalší jeho známi, ktorí došli pred ním.

Nigerijčan Charles

Miestny dobrovoľník nám potvrdil, že cez Vyšné Nemecké prešli skutočne aj mnohí študenti z tretích krajín, ktorí tam už dlhodobo žijú, niektorí už aj s deťmi. Sám viezol viacerých vo vlastnom aute a mal možnosť sa s nimi zhovárať. Dvoch lekárov z Nigérie s priateľkami zo Zimbabwe a Ukrajiny prišiel vyzdvihnúť ich známy, ktorý žije v Košiciach. V piatok v noci čakali na hranici 17 hodín, lebo im dvakrát brali odtlačky prstov. Dnes je už prechod na hranici podstatne rýchlejší tak pre Ukrajinky ako aj cudzincov, čo z Ukrajiny utekajú. Situáciu na Schengenskej hranici včera filmoval aj štáb nemeckej televízie Deutsche Welle.

Stále prichádzajú ženy s malými deťmi aj starší ľudia, mladé dievčatá napr. so psíkom. Čaká ich množstvo dobrovoľníkov, ktorí sú deň a noc k dispozícií tým, ktorí potrebujú pomoc, jedlo, teplo, oblečenie a pod. Štát tieto dni zabezpečil autobusy, aby ľudí odviezli do Michaloviec resp. Košíc na vlak alebo diaľkový autobus, aby mohli pokračovať ďalej. Množstvo ľudí z celého Slovenska ale aj sveta ukazuje svoju štedrosť, keď posiela peniaze charitatívnym organizáciam, fare i ďalším pomocníkom na pomoc utečencom. Utekať pred vojnou je strašná predstava pre každého.

Ukrajinské matky s deťmi po príchode na Slovensko

Ďalší článok informoval o tom, že polícia zmenila prístup k týmto ľuďom na hranici, čo som mala z prvej ruky od môjho manžela. Včera mu už o 7h volali z hranice, aby prišiel pre ďalších anglicky hovoriacich cudzincov s našim 9 miestnym vanom. Lenže policajti ich nepustili s ním a všetci museli do cca 14 hod čakať na autobus do Gabčíkova. Odišli len tí z Jordánska, lebo pre nich prišlo auto z veľvyslanectva. V skupine boli rôzni z Nigérie, Konga, Panamy a neviem ešte. Manžel tam robil celé dopoludnie tlmočníka medzi touto skupinou a hraničnými policajtami. Keď prišiel na obed domov, ešte som ja volala policajtom, kde je ten autobus, lebo mnohí mu neústale vyvolávali, boli strašne unavení a nemohli ísť si ani ľahnúť na trávu a slnko. Museli čakať v stane na železných stoličkách. Potom aj v noci mu z Gabčíkova volali, že sú hladní, nemajú čo jesť a nevedia, čo s nimi bude. Dnes každú hodinu mu niekto píše, aby im pomohol zorientovať sa.

Z komunikácie s políciou ráno môj manžel pochopil, že musia do Gabčíkova na bezpečnostnú prehliadku a potom ich pustia. Policajti, s ktorými som volala – na krízovom centre a na hranici, však nevedeli presný postup, prečo majú ísť do Gabčíkova a kedy ich pustia. No všetci dostali pečiatky do pasu už na hranici, takže boli úplne legálne v SR. Teraz mi je jasné, že táto zmena prístupu bola len reakciou na paniku, ktorá nastala na Slovensku pre preplnenú železničnú stanicu v Košiciach, kde bolo veľa ľudí tmavej plete a potom aj videá, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach. Jednoducho polícia, či vláda nechcela dovoliť týmto ľuďom cestovať voľne vlakom a autobusom, aby panika ďalej nepokračovala.

Článok 2: Hraničná polícia mení prístup k utečencom z iných krajín ako z Ukrajiny. Hovorí sa o úplatkoch na ukrajinskej strane

Dnes už polícia na hraničnom prechode Vyšné Nemecké nepúšťa neukrajinských utečencov voľne cez hranice na autobus či vlak, ale organizuje ich do autobusov a preváža do zariadenia MV SR v Gabčíkove. Tam im budú urobené bezpečnostné previerky a podľa nich budú prepustení na voľný pohyb v SR alebo vrátení do ich domovskej krajiny.

Je totiž možné, že niektorí z nich sú nelegálnymi imigrantami, nakoľko sa šíria správy, že na ukrajinskej strane hranice za prednostné vybavenie stačí zaplatiť čo i len 300 Eur. Vydavateľ Michalovských novín a redaktor Zemplínskeho dialógu Marek Boka prišiel s informáciou, že suma úplatku je údajne až 1 1500 eur. Pripájame jeho plný status na Facebooku.

Marek Boka – FB status

Hlavné správy nijako neprispeli k tejto panike. Ani len neprevzali správu TASR o situácii na košickej stanici. Naopak sme išli robiť vlastnú reportáž a na návšteve vo Vyšnom Nemeckom sme sa dozvedeli klebety o tom, že údajne ukrajinská pohraničná polícia berie úplatky od ľudí tmavšej plete, aby ich rýchlejšie púšťala. Potom som natrafila na status Mareka Boku, michalovského novinára, ktorý je vždy dobre informovaný o dianí na ukrajinskej hranici. Preto som v druhom článku uviedla aj jeho status na túto tému.

Skôr sa mi zdá, že ministrovi prekážala kritika tak novinára Boku ako aj starostu Zuzu než objektívny, vyvážený a informovaný obsah článkov o utečencoch z Ukrajiny. Minister tvrdil, že podnecovali nenávisť. Doplním, že ešte v sobotu mi vyšiel článok o utečencoch, v ktorom Hlavné správy zverejnili aj výzvy podporiť Spišskú katolícku charitu, ktorá od piatka rána pomáhala utečencom. Takže pán minister, určite sme nič nepísali proti utečencom pred vojnou na Ukrajine.

Ak ešte vládzete, tu je aj 3. článok ten však už bez fotografií, tie boli od Antona Friča: Reportáž z ukrajinských hraničných priechodov

Situácia na hraničných prechodoch s Ukrajinou bola posledné dva dni veľmi náročná pre obyvateľov hraničných obcí. Odkedy začala vlna utečencov, dedinčania so starostami a farármi nakupujú potrebné občerstvenie, nosia deky, varia čaj. V obci Vyšné Nemecké je plný farský dom, obecný úrad, miestna reštaurácia. Starosta dokonca poskytol čakajúcim na hranici stoličky z domu smútku. Celú noc do pol šiestej soboty rána tu miestni dobrovoľníci nosili teplé jedlo, čaj a deky mrznúcim ľuďom, keďže teploty klesli pod nulu. Pomôcť prišli aj skauti, bohoslovci a kňazi z okolia, ktorí ľuďom postavili dva stany, keďže počas dňa aj pršalo. Niektorí, ktorí prešli, hovoria, že čakali aj 12 hodín.

V piatok sa na hraničnom prechode vo Vyšnom Nemeckom ukázal aj premiér Heger s ministrom Naďom, kde poskytli rozhovory pre média. Armádu však nebolo vidieť. Až v sobotu poobede prišli vojaci, ktorých však nie je veľa. Od piatka rána boli na mieste v Ubli dobrovoľníci Spišskej katolíckej charity, ktorí rozdávali teplý čaj, občerstvenie a pomáhali s čím treba. Prišli až od Popradu. Ukrajinských občanov vozí z Uble hasičský autobus do imigračného centra v Humennom. Ing. Anton Frič, šéf Spišsskej katolíckej charity, je na mieste a informuje, že pre 50 Rómov utekajúcich z Ukrajiny, zabezpečili ubytovanie v zariadení v Dolnom Smokovci. Viacerí vraj majú už Covid, resp. podchladenie. Utečenci sa však nemusia testovať.

Prechody v Ubli aj v Vyšnom Nemeckom umožňujú prechod i na pešo, čo za normálnych okolností nie je dovolené. Vo Vyšnom Nemeckom na slovenskej strane dnes čaká viacero dobrovoľníkov s autami, aby odviezli Ukrajincov do rôznych iných miest. Je tam aj auto, ktoré poskytujú za odplatu odvoz i do Českej republiky. Niektorí majú odvoz dohodnutý, iní spoliehajú na pomoc dobrovoľníkov. Zatiaľ je tam aj dosť ľudí, ktorí majú aké-také finančné zázemie, niektorí potrebujú len pomoc s odvozom a kúpiť SIM kartu. Očakáva sa, že bude čoraz viac pribúdať tých, ktorí sú odkázaní na pomoc dobrodincov. Každopadne potrebujú aj viac stanov a ideálne aj nejaké ohrievače, v nedeľu má pršať.

Je možnosť poslať aj finančnú podporu Spišskej katolíckej charite, zaregistrovať sa, ak máte k dispozícií voľné ubytovanie pre utečencov, alebo zaniesť materiálnu pomoc, uvedenú na webe, či potraviny priamo na centrá Spišskej katolíckej charity. Viac info tu.

Vo štvrtok 24. 2. ľudia začali utekať. Bol to deň, keď skoro ráno Rusko napadlo Ukrajinu a v ten deň bola ohlásená všeobecná mobilizácia mužov s platnosťou od piatka. Mnohí sa pokúšali preto rýchlo dostať cez hranicu, no ukrajinskí colníci nechceli púšťať mužov. Podľa svedectiev niektorých to bolo možné so všimným 200 eur pre colníkov. Od piatka muži vo veku 18 až 65 rokov nemôžu opustiť Ukrajinu. Utekajú iba ženy a deti. Od piatka môžu aj bez cestovného pasu, čo ešte vo štvrtok nebolo možné. Naša strana vydáva doklad na meno, že sú pustení bez cestovného dokladu a majú povinnosť zdržiavať sa na území Slovenska. Azylanti majú umožnenú dopravu vlakmi zdarma.

Ešte raz teda, aký bol skutočný dôvod pre vypnutie portálu Hlavné správy? Nie náhodou kritika tejto vlády a jej politík? A asi tá bola na mieste, keď sa vláda dokázala znížiť k cenzúre a la komunistická Čína.

Konzervatívni a pekne naivní, čo uverili Putinovi

24.02.2024

Hlavné argumenty, prečo mnohí, no nie všetci konzervatívci v Európe a Amerike šíria proruskú propagandu o Ukrajine neuvedomujúc si, že ide o vojnovú propagandu. 1. Ukrajina pod tlakom Západu vycúvala z mierových rokovaní s Ruskom, lebo Západ chce pokračovanie bratovražebnej vojny Slovanov. Pred dvoma rokmi po tom, čo týždne hovorkyňa ruského prezidenta presviedčala svet, [...]

Putinova salámová taktika alebo dá sa veriť Putinovi, že chce denacifikovať len Ukrajinu?

10.01.2024

V roku 2001 Putin vyhlásil, že Ukrajina je svojprávna rozhodnúť sa o pripojení k NATO nezávisle. V roku 2005 to znova zdôraznil Lavrov, že nezávislosť Ukrajiny bude Rusko rešpektovať v otázke NATO. V decembri 2021 dalo Rusko ultimatum NATO, aby sa stiahlo z Ukrajiny a Východnej Európy, t.j. bývalých socialistických republík. Predtým Kremlin zavesil na web Putinov prejav o [...]

Kardiológ na BBC pomenoval príčinu najvyšších nadúmrtí za 50 rokov a stal sa hitom v sledovanosti

31.01.2023

BBC publikovalo nedávno článok o najvyššej úmrtnosti za posledných 50 rokov, ktorú zaznamenali ale až v roku 2022 a ktorá predstavovala o 9% viac ako v roku 2019, tj. 650 000 úmrtí. A hoci na Covid v minulom roku zomrelo 38 000 osôb, čo je podstatne menej ako 90 000 v roku 2020, veľký podiel na nadmernej úmrtnosti v roku 2022 mali nekovidové úmrtia. Najvyšší nárast [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

janatutkova

Pravdu sú schopní prijať len intelektuálne úprimní ľudia. Nech sa páči

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 204349x
Priemerná čítanosť článkov: 4865x

Autor blogu

Kategórie