Založ si blog

Putinova salámová taktika alebo dá sa veriť Putinovi, že chce denacifikovať len Ukrajinu?

V roku 2001 Putin vyhlásil, že Ukrajina je svojprávna rozhodnúť sa o pripojení k NATO nezávisle. V roku 2005 to znova zdôraznil Lavrov, že nezávislosť Ukrajiny bude Rusko rešpektovať v otázke NATO. V decembri 2021 dalo Rusko ultimatum NATO, aby sa stiahlo z Ukrajiny a Východnej Európy, t.j. bývalých socialistických republík. Predtým Kremlin zavesil na web Putinov prejav o Veľkom Rusku, kde sa on vidí ako Peter Veľký, dobyvateľ nových území. O dva mesiace spúšťa inváziu na Ukrajinu pod zámienkou falošnej vlajky „incidentu na Donbase“, čo bolo zdokumentované tu.

Tvrdil, že od roku 2014 sa deje na východe genocída, ktorú špeciálnou operáciou ide Rusko zastaviť, aby garantovalo separatistom autonómiu územia, ktoré si nárokujú, povzbudzovaní a financovaní Ruskom. Pritom už štyri roky bol v týchto oblastiach relatívny pokoj. Rusko sa snaží vojenskú inváziu zabaliť do morálneho pozlátka, ktoré však má ďaleko od konceptu spravodlivej vojny v kresťanskom kontexte, lebo tá si doteraz vyžiadala neporovnateľne viac životov a škôd ako údajná „genocída“, .

Ďalším primiešaným dôvodom je, že nemožno dovoliť Ukrajine stať sa členom NATO, ktoré sa až príliš posunulo k ruským hraniciam, pritom na Pobaltí už je, čo nikdy Putin nenamietal. Tento dôvod sa skrýva za slovíčkom demilitarizácie. Denacifikácia Ukrajiny je ďalším cieľom, ktorý má dobre mobilizovať doma v Rusku. Pritom do ukrajinského parlamentu sa dostal až jeden poslanec z formácie Pravý sektor. Ešteže sa nedostalo ĽSNS a Republika do NR SR, lebo by aj nás prišiel Putin už denacifikovať.

Azovský prapor združoval rôznych nacionalistov medzi nimi aj nacistov, no pritom organizoval tábor pre deti, kde sa hovorilo po rusky. I v ďalších videách hovoria jeho členovia po rusky ako väčšina ľudí vo východnej časti Ukrajiny. Rusky donedávna rozprával aj prezident Zelensky, jeho ukrajinčina bola veľmi kostrbatá. A keď bola omylom schválená ruština ako úradný jazyk a následne zákonom zrušená pre nevykonateľnosť, Rusi namietali zas diskrimináciu ruského obyvateľstva. Pritom zákon by vyžadoval, aby aj každá úradníčka v Užhorode či Ľvove hovorila rusky, čo je nezmysel. Odesa? Nešťastie stretu separatistov a vojenských praporov.

Ak by sa aj u nás zorganizovali a nelegálne vyzbrojovali separatisti, tak najpravdepodobnejšie by štát poslal armádu pre zabezpečenie poriadku. No nie sú nacistami aj tie štáty, čo podporujú „nacistickú“ ukrajinskú vládu na čele so Židom? Ruská štátna televízia dáva priestor komentárom, ktoré podporujú vojnovú propagandu smerujúcu za hranice Ukrajiny – voči celému Západu: raz treba poslať nukleárneho Poseidona na Londýn a americké pobrežie, lebo nacisti sú tam, inokedy vytrestať Poliakov a Rumunov z podpory nacizmu v Kyjeve.

3. apríla 2021 štátna tlačová agentúra RIA Novosti uverejnila článok Timofeya Sergeytseva, v ktorom vysvetľuje, prečo a ako by mala prebehnúť denacifikácia Ukrajiny. Odmieta aplikovať predpoklad, že ide len o zlú vládu, ale dobrých ľudí a pridáva ďalšie perly vojnovej propagandy: Denacifikácia má znamenať deukrajinizáciu… Kolektívny Západ je zdrojom, sponzorom a architektom ukrajinského nacizmu… Ukronacizmus predstavuje oveľa väčšiu hrozbu pre svet a Rusko ako Hitlerova verzia nemeckého nacizmu…

„Som absolútne presvedčený, že Ukrajina sa nebude ostýchať procesov rozšírenia NATO a interakcií so Západnými spojencami ako takými. Ukrajina má svoje vlastné vzťahy s NATO, existuje Ukrajina-NATO Výbor. Na konci dňa rozhodnutie urobí NATO a Ukrajina. Je to záležitosť týchto dvoch partnerov,“ doslova povedal Putin roku 2001. O 20 rokov neskôr odmietol rešpektovať právo na sebaurčenie Ukrajiny. Do poslednej chvíle jeho hovorkyňa vo februári 2022 popierala, žeby Rusko chcelo vojensky intervenovať na Ukrajine, veď išlo len o každoročné cvičenia…

Pritom ultimátum z decembra 2021 znelo takto: „Ako prvé sa vyžaduje, aby Rusko a NATO nevyslali ďalšie vojská a zbrane mimo krajín, ktoré boli členmi NATO v máji 1997 – teda do rozšírenia NATO o bývalé komunistické štáty vo Východnej Európe, ktorým desaťročia vládla Moskva. To by znamenalo upustiť od akýchkoľvek vojenských aktivít na Ukrajine, vo Východnej Európe, na Zakaukazsku a v Strednej Ázii.“

Doteraz ste verili Putinovi, že mu išlo len o autonómiu Donbasu a Luhanska? Pred Vianocami vyhlásil, že Ukrajina má patriť Rusku, veď je to ten istý národ ako Rusi… Ukrajinci však s väčšinovou podporou toto odmietajú, s Ruskom si zažili všeličo – násilnú kolektivizáciu, Veľký teror, hladomor, násilné deportácie, komunizmus a teraz ešte aj vojnu. Ak dostanú podporu zo Západu, až 87% obyvateľstva si želá pokračovať v oslobodzovaní okupovaného územia.

Je vôbec možné, žeby Putin ohrozoval štáty NATO a zaútočil aj na ne? Fínsko je najnovšie členom NATO, no nie raz bolo skloňované spolu s Moldavskom rôznymi významnými aktérmi v Rusku ako územia, kde by malo Rusko ďalej zasahovať. Samozrejme, Vladimír Veľký neodkryje svoje karty naraz. Každopádne, rozbehnutá vojnová propaganda vytvára živnú pôdu na to, aby v dobyvačných „dobrodružstvách“ v prospech oligarchov pokračoval a vojnový stav je skvelý čas pre zavádzanie kontroly, akú má Čína, partner Ruska. Putin hovorí o ochrane tradičných hodnôt, ktoré majú garantovať čínsko-ruské vzťahy. Ach jaj.

Staronové spojenectvo – ateistická čínska miliarda sa spája s ateistickým Ruskom, zdrojom zdrojov pre seba – stojí proti (post)kresťanskej západnej civilizácii, ktorá však v obrane slobody (čo sa v komunizme nenosí) ) zašla priďaleko, keď si ide gender ideológiou rozvrátiť rodinu ako základ. Povedzme si otvorene – to je v Rusku rozvrátené dávno ináč – ako prvá krajina sveta začalo dlhodobo strácať populáciu (vojna tomu znova len napomáha) a Čína ju už dávno zdeformovala komunistickou ideológiou, desaťročia dobrujúcou štátom nanucované potraty.

Konzervatívni a pekne naivní, čo uverili Putinovi

24.02.2024

Hlavné argumenty, prečo mnohí, no nie všetci konzervatívci v Európe a Amerike šíria proruskú propagandu o Ukrajine neuvedomujúc si, že ide o vojnovú propagandu. 1. Ukrajina pod tlakom Západu vycúvala z mierových rokovaní s Ruskom, lebo Západ chce pokračovanie bratovražebnej vojny Slovanov. Pred dvoma rokmi po tom, čo týždne hovorkyňa ruského prezidenta presviedčala svet, [...]

Kardiológ na BBC pomenoval príčinu najvyšších nadúmrtí za 50 rokov a stal sa hitom v sledovanosti

31.01.2023

BBC publikovalo nedávno článok o najvyššej úmrtnosti za posledných 50 rokov, ktorú zaznamenali ale až v roku 2022 a ktorá predstavovala o 9% viac ako v roku 2019, tj. 650 000 úmrtí. A hoci na Covid v minulom roku zomrelo 38 000 osôb, čo je podstatne menej ako 90 000 v roku 2020, veľký podiel na nadmernej úmrtnosti v roku 2022 mali nekovidové úmrtia. Najvyšší nárast [...]

Polovica Američanov verí: Príčinou náhlych úmrtí sú Covid vakcíny podľa renomovaného prieskumu

16.01.2023

Uznávaná prieskumná agentúra Rasmussen Report tento mesiac opublikovala výsledky svojho prieskumu naprieč politickým spektrom amerických voličov. Telefonicky a online opýtaných o veľkosti reprezentatívnej vzorky 1000 Američanov kontaktovali 28.-30. decembra s uvádzanou chybnou odchýlkou +/- 3%. Takéto boli odpovede na nasledujúce otázky: „Ako je pravdepodobné, že [...]

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

janatutkova

Pravdu sú schopní prijať len intelektuálne úprimní ľudia. Nech sa páči

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 205377x
Priemerná čítanosť článkov: 4890x

Autor blogu

Kategórie