Založ si blog

Svetové ekonomické fórum: „Solidné, racionálne dôvody“ pre implantáciu mikročipov deťom

Svetové ekonomické fórum (WEF) nedávno navrhlo, že existujú „solídne“, „racionálne“ a „etické“ dôvody pre implantovanie mikročipov deťom. Tvrdia, že technológie pre „rozšírenie reality” (tzv. augmentovaná realita) majú schopnosť pretransformovať spoločnosť a životy jednotlivcov.

Podľa článku na webe WEF, publikovaného koncom augusta, „implantované technológie by sa mohli stať normou v budúcnosti“ a „predstavujú súčasť prirodzenej evolúcie, ktorou už prešli aj nositeľné technológie.“

Autorka článku Kathleen Philips hovorí o tom, že existujú „presvedčivé“ argumenty v prospech mikročipovania ľudí. Napr. implantované technológie môžu nahradiť farmaceutické lieky, ktoré sa teraz hĺtajú, môžu pomôcť dyslektickým deťom alebo môžu „vycítiť“ potravinové alergény či choroby ako napr. Covid-19.

Potenciálny prospech z týchto „úžasných technológií“ je podľa Philipsovej nekonečný, obmedzený je len „etickými argumentami“, teda viac ako „vedeckými možnosťami“.

Kathleen Philipsová je viceprezidentkou pre výskum a vývoj pre imec, belgickú firmu, ktorá seba definuje ako „svetový líder v R&D a inovačný hub pre nanoelektroniku a digitálnu elektroniku.

Podľa WEF, Philipsovej článok bol „zámerne dezinterpretovaný na portáloch, ktoré šíria falošné informácie“ s dodatkom, že „dezinterpretovanie obsahu znižuje otvorenú konverzáciu“.

Implantované technológie dodajú deťom „supersily“

Podľa Philipsovej „superhrdinovia už nejaký čas dominujú veľkým aj malým obrazovkám“ a preto dnes „mnoho detí očakáva, že bude môcť rozvinúť supersily“. Naznačujúc, že implantovaná technológia má potenciál takú supermoc ponúknuť. Vraj očakávania nie sú „nedosiahnuteľné“, veď sa ukazuje, že už dnes robíme prvé kroky k rozšírenej realite, pričom poukazuje na vývoj od „zdravotnej starostlivosti k tzv. well care“, tj riešenie obmedzení postihnutých.

Podľa nej digitálnou augmentáciou je už aj rozšírenie rehabilitácie, kde technologické pomôcky ako okuliare, implantáty sluchu alebo prostetiká sú nadizajnované tak, aby nahradili stratené telesné funkcie. Doplňte to pre kompletného zdravého jednotlivca a takáto technológia môže byť rozšírením, augmentáciou. Nočné videnie, exokostry alebo interface medzi mozgom a počítačom pretvoria súčasnosť.

„Nielenže technológia bude viac prepletená s ľudským telom vo forme implantátov, bude tiež integrovaná s prostredím“ a ako príklad uvádza senzory napr. v kresle.

„Technológia je jednoducho súčasťou prirodzenej evolúcie“ a tak sa ako nositeľné doplnky – sluchové pomôcky alebo okuliare, ktoré už viac nestigmatizujú, stali módnymi doplnkami, podobne sa „implantáty vyvinú na komoditu.“ Prepokladá, že najprv poslúžia tým, ktorý majú medicínsku diagnózu. Dodáva:

„Do akej miery sa isté zariadenie, implantát stane bežným závisí od jeho technologickej funkcionality a ako ďaleko je zaintegrovaný do tela a každodenného života.“ „Mozgové implantáty nás dostávajú ďalej, umožňujú zapojiť sa priamo do operačného systému tela“, pričom argumentuje tým, že taká technológia sa už používa na „obmedzenie symptómov epilepsie, Parkinsona alebo depresie.“

Medicínska nevyhnutnosť bude základom pre aplikáciu tejto technológie, mozgové implantáty možno nebudä prvou voľbou v augmentovanej spoločnosti.“Ako príklad „medicínskej nevyhnutnosti“ uvádza „elektrickú stimuláciu blúdivého nervu, nervovej superdiaľnice, ktorý začína v mozgu, má povesť zázračnej terapie pre depresiu rezistentnú liečbe.

Solídne, racionálne dôvody pre implantáciu sledovacích čipov deťom

Po tom, čo položí otázku: „Chodili by ste s čipom v hlave?“ Philipsová argumentuje, že čipy nie sú iné od „sluchových pomôcok alebo monitorov pulzu, či smart okuliarov, telefónov, náramkov a podobne.“

Je možné, že implantáty budú nasledovať „podobnú evolúciu“ v zdravotníctve a potenciálne zlepšia aj vzdelávanie a profesionálny život. Potom kladie podobnú otázku: „Mali by ste implantovať čip na sledovanie Vášmu dieťaťu?“ „Existujú solídne, racionálne dôvody akými je bezpečnosť.“

Na výhradu, že to môže byť trochu veľa, Philipsová argumentuje príkladom pacemakera, ktorý nosil bývalý americký viceprezident Dick Cheney, ktorý bol však modifikovaný, aby ho nebolo možno hacknúť. Podľa nej dyslektické deti budú mať vďaka implantátom nové možnosti, hoci dodáva, že „dyslexia je osobná črta“, a teda ako spoločnosť určíme, či ju chceme zmeniť alebo nie.

mikrocip
Zdroj foto: Newsmax

Philipsovej príklad potenciálneho využitia čipu na liečbu dyslexia u detí pripomína tvrdenia vo videu Svetového ekonomického fóra z roku 2018, ktoré propaguje technológiu rozoznávania tváre používanú v školských triedach v Číne, „ako kontrola pozornosti žiakov“ na monitorovanie zlosti, prekvapenia, spokojnosti. „Keď nepozorné správanie študenta dosiahne istú mieru“, systém upozorní učiteľa.

Čínsky úradník komentoval, že „systém je dosť zdokonalený na to, aby dokázal zachytiť aj jemné výrazy tváre v triede“, čo je podľa neho „veľmi efektívny spôsob kontrolovať pozornosť triedy.“ Komentáre na FB stránke WEF boli prevažne negatívne, poukazujúce na Big Brother či prirovnávanie takej školy k väznici.

V roku 2019 čínske úrady oznámili, že technológiu pre rozoznávanie tváre zo školských tried odstránili. No stále, zdá sa, že funguje napr. pre prijímanie platieb, čo nedávno viedlo k protestom niektorých rodičov ohľadom zásahov do súkromia.

Philipsová uznáva, že táto technológia vedie k etickým obavám, no myslí, že „nezávislé inštitúcie“ môžu byť strážnym psom toho, čo je etické a čo už nie. Ako príklad takejto inštitúcie bola nedávno uvedená Rada Európy a holandský Rathenau Inštitút.

Článok tejto autorky je len ďalším príspevkom na webe WEF propagujúcim využívanie augmentovanej reality, virtuálnej reality (VR) a umelej inteligencie (AI) v mnohých aspektoch spoločnosti a vo vzdelávaní detí. Na poslednom stretnutí v Davose v máji tohto roku boli vychvaľované benefity VR a AI v školských triedach, dokonca zazneli nadšené návrhy, aby práve tieto technológie nahradili kamenné školy celkovo.

Ďalší nedávny článok na WEF webe propagoval metaverse ako zlúčenie fyzického a „digitálneho“ tela a rolu, ktorú môže AI hrať v boji proti tzv. dezinformáciam a konšpiračným teóriam na internete.

Konzervatívni a pekne naivní, čo uverili Putinovi

24.02.2024

Hlavné argumenty, prečo mnohí, no nie všetci konzervatívci v Európe a Amerike šíria proruskú propagandu o Ukrajine neuvedomujúc si, že ide o vojnovú propagandu. 1. Ukrajina pod tlakom Západu vycúvala z mierových rokovaní s Ruskom, lebo Západ chce pokračovanie bratovražebnej vojny Slovanov. Pred dvoma rokmi po tom, čo týždne hovorkyňa ruského prezidenta presviedčala svet, [...]

Putinova salámová taktika alebo dá sa veriť Putinovi, že chce denacifikovať len Ukrajinu?

10.01.2024

V roku 2001 Putin vyhlásil, že Ukrajina je svojprávna rozhodnúť sa o pripojení k NATO nezávisle. V roku 2005 to znova zdôraznil Lavrov, že nezávislosť Ukrajiny bude Rusko rešpektovať v otázke NATO. V decembri 2021 dalo Rusko ultimatum NATO, aby sa stiahlo z Ukrajiny a Východnej Európy, t.j. bývalých socialistických republík. Predtým Kremlin zavesil na web Putinov prejav o [...]

Kardiológ na BBC pomenoval príčinu najvyšších nadúmrtí za 50 rokov a stal sa hitom v sledovanosti

31.01.2023

BBC publikovalo nedávno článok o najvyššej úmrtnosti za posledných 50 rokov, ktorú zaznamenali ale až v roku 2022 a ktorá predstavovala o 9% viac ako v roku 2019, tj. 650 000 úmrtí. A hoci na Covid v minulom roku zomrelo 38 000 osôb, čo je podstatne menej ako 90 000 v roku 2020, veľký podiel na nadmernej úmrtnosti v roku 2022 mali nekovidové úmrtia. Najvyšší nárast [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

janatutkova

Pravdu sú schopní prijať len intelektuálne úprimní ľudia. Nech sa páči

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 204464x
Priemerná čítanosť článkov: 4868x

Autor blogu

Kategórie