Založ si blog

Kanadský konvoj slobody bol takto potlačený tento víkend

Bude to inšpirácia pre americkú vládu, ktorá očakáva konvoj slobody začiatkom marca vo Washingtone D.C.? Otázkou je, či sa Kanaďania neinšpirovali práve zásahom slovenskej polície pri jesenných protestoch v Bratislave? Tá k tomu nepotrebovala ani vyhlásenie núdzového stavu ako premiér Justin Trudeau…

Už v piatok 18. februára polícia zatkla asi 150 osôb, zúčastňujúcich sa protestu v centre Ottawy, hlavného mesta Kanady, po tom, čo premiér Trudeau vyhlásil núdzový stav. Aj lídri protestu Konvoja slobody boli zatknutí, kamióny postupne odtiahnuté. V sobotu protesty pokračovali a polícia znova zasahovala v plnej zbroji a s chemickými maskami na tvári. Proti demonštrantom použivili aj slzný plyn, strieľali gumové projektily a koňami povalili niekoľko demonštrantov, dokonca postihnutú pani.

Polícia najprv uzavrela centrum Ottawy a na 100 miestach kontrolovala priechod. Vpustení boli len tí, ktorí v „bezpečnej zóne“ bývajú, pracujú alebo vstupujú z medicínskych dôvodov. Napriek tomu pokračovali protesty občanov, ktorí prišli podporiť kamionistov. V piatok začali stovky policajtov na mieste zatláčať dav, niektorí aj na koňoch. O potláčení politických slobôd v Kanade intenzívne informujú americké média z oboch táborov v rozhorčení z nerešpektovania ústavných slobôd.

Americké média boli špeciálne pobúrené vyhrážkami kamionistom, že ak budú zatknutí a ich zvieratá, ktoré bežne v kamiónoch s nimi cestujú, si nikto za pár dní nevyzdvihne, tak ich usmrtia. Zvyšok slobodného sveta bol zhrozený, že premiér západnej krajiny zaobchádza s demonštrantami ako s teroristami a vyhrážal sa zmrazením ich účtov a účtov ich kanadských donorov (polovica z nich je z USA). To sa aj stalo. Smiešne vyznelo, keď však súd v Ontáriu nariadil zmrazenie aj účtov v kryptomene Bitcoin a Etherium viac ako 120 osobám. Bitcoinová platforma/peňaženka Nunchuk reagovala na žiadosť vlády Ontária takto:

My sme poskytovateľom softwaru, nie tradičným finančným sprostredkovateľom. Náš software je voľne k dispozícii. Umožňuje ľuďom eliminovať jednotlivé zlyhania a uchovávať bitcoin najbezpečnejšie, ako je to možné a zároveň zachovať súkromie. Nezhromažďujeme žiadne identifikačné údaje používateľov okrem email adries. Nedržíme ani kľúče. Preto nemôžeme zamraziť vklady „našich užívateľov“, nemôžeme im zabrániť v transfere a nemáme vedomosti o „existenii, podstate, hodnote a mieste“ vkladov našich užívateľov. To vyplýva z dizajnu.“ A na záver dodali ešte perlu: „Keď sa kanadský dolár stane bezcenným, budeme tu tiež pre Vás, aby sme Vám slúžili.“

Líder 3-týždňového protestu Chris Barber ešte pred svojim zatknutím v utorok vyhlásil: „Budeme dodržiavať usmernenia vymáhateľov zákonov. Hneď od prvého dňa sme to hovorili: Keď budeš konfrontovaný policajtom a otvoria sa putá, daj si ruky za chrbát. Príjmi to ako muž. Nikdy som nemal putá… Keď k tomu dôjde, budem prvý, kto bude zadržaný.“ Líderka a hovorkyňa Tamara Lich v stredu zdieľala video s tým, že vie, že bude vzatá do väzby, že je to nevyhnutné a že je s tým ok. Vyzvala k zachovaniu pokoja a dbaniu jeden o druhého. Obaja boli obvinení z viacerých trestných činov.

Barber, Lich a Richter boli menovite uvedení v žalobe rezidentov, ktorí sa sťažovali súdu, že trúbenie kamiónov môže spôsobiť poškodenie sluchu obyvateľov Ottawy. Kanadské média hecovali vládu, aby voči protestujúcim zakročila tým, že neustále kritizovali protest. Spoluorganizátor Benjamin Richter v piatok žiadal políciu, aby nechala kamiony odísť v pokoji. Dôvodom bol incident, keď polícia rozbila okná kamiónu, zobrala jednému kamionistovi z auta zbrane. „Je čas odísť,“ vyhlásil. Tiež bol zatknutý. Polícia dokonca útočila na novinárov, schytala to i akreditovaná novinárka (video tu) portálu Rebel News do očí i do kolena.

Väčšina premiérov kanadských štátov/provincií tvrdí, že núdzový stav vyhlásený federálnou vládou nie je potrebný. Do 7 dní od jeho vyhlásenie ho má odobriť parlament, ten sa však údajne nemohol včera zíjsť kvôli demonštrantom pred parlamentom. Práve pre možnosť zmraziť účty a nariadiť odťahovým službám, ktoré ešte pred týždňom pomoc vláde odmietali, mal byť podľa premiéra Trudeaua zavedený núdzový stav. Toho vyše trištvrtiny populácie považujú za príčinu rozpoltenosti krajiny a jej obyvateľov.

Podľa Newsweeku až 90% kamionistov sú zaočkovaní a protestujú tak proti nanútenému očkovaniu ako aj proti obmedzeniam, ktoré boli podstatne tvrdšie v Kanade ako v USA. Napriek vysokej preočkovanosti v Kanade, premiér Trudeau nemieni ustúpiť demonštrantom za slobodu. Stačilo by tak málo, aby zrušil povinné očkovanie a obmedzenia pre prevádzky, ako to urobili posledný mesiac viaceré štáty Európy. Dokonca niektoré provincie Kanady už zrušili povinné očkovanie.

No Trudeau, ktorého Klaus Schwab zo Svetového ekonomického fóra spomína ako jedného z „našich lídrov“, na ktorých má dosah, sa rozhodol prejaviť ako diktátor. Trudeau sa nechal počuť: „Už to nie je viac legálny protest vyjadrujúci nesúhlas s politikou vlády. Teraz je to ilegálna okupácia.“ Dúfam len, že sa mu bude ťažko vysvetľovať jeho vlastné slová súdu, keď sa zatknutí budú brániť slobodou prejavu a zhromažďovania, kedy to vlastne prestal byť legálny protest, chránený ústavou? Vyhlásením núdzového stavu Trudeuaom samotným, aby ho mohol ukončiť policajnou silou za desiatky miliónov? Premiér provincie Alberta už oznámil, že napadne Trudeaovo vyhlásenie núdzového stavu na súde, lebo ide o neopraviteľné poškodenie demokracie.

Fotografie nemôžem uverejniť, lebo by boli len prevzaté zo zahraničných portálov a videí. Pre rýchle vytvorenie dojmu, odporúčam prejsť fotky portálu Epoch Times tu.

Konzervatívni a pekne naivní, čo uverili Putinovi

24.02.2024

Hlavné argumenty, prečo mnohí, no nie všetci konzervatívci v Európe a Amerike šíria proruskú propagandu o Ukrajine neuvedomujúc si, že ide o vojnovú propagandu. 1. Ukrajina pod tlakom Západu vycúvala z mierových rokovaní s Ruskom, lebo Západ chce pokračovanie bratovražebnej vojny Slovanov. Pred dvoma rokmi po tom, čo týždne hovorkyňa ruského prezidenta presviedčala svet, [...]

Putinova salámová taktika alebo dá sa veriť Putinovi, že chce denacifikovať len Ukrajinu?

10.01.2024

V roku 2001 Putin vyhlásil, že Ukrajina je svojprávna rozhodnúť sa o pripojení k NATO nezávisle. V roku 2005 to znova zdôraznil Lavrov, že nezávislosť Ukrajiny bude Rusko rešpektovať v otázke NATO. V decembri 2021 dalo Rusko ultimatum NATO, aby sa stiahlo z Ukrajiny a Východnej Európy, t.j. bývalých socialistických republík. Predtým Kremlin zavesil na web Putinov prejav o [...]

Kardiológ na BBC pomenoval príčinu najvyšších nadúmrtí za 50 rokov a stal sa hitom v sledovanosti

31.01.2023

BBC publikovalo nedávno článok o najvyššej úmrtnosti za posledných 50 rokov, ktorú zaznamenali ale až v roku 2022 a ktorá predstavovala o 9% viac ako v roku 2019, tj. 650 000 úmrtí. A hoci na Covid v minulom roku zomrelo 38 000 osôb, čo je podstatne menej ako 90 000 v roku 2020, veľký podiel na nadmernej úmrtnosti v roku 2022 mali nekovidové úmrtia. Najvyšší nárast [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

janatutkova

Pravdu sú schopní prijať len intelektuálne úprimní ľudia. Nech sa páči

Štatistiky blogu

Počet článkov: 42
Celková čítanosť: 202265x
Priemerná čítanosť článkov: 4816x

Autor blogu

Kategórie